Luister naar deze pagina met proReader

Van Mierlo Symposium

Van Mierlo Symposium 2014

Hervormen vanuit idealen

Vrijdag 28 maart 2014

14.00 – 17.30 uur

Paushuize

Kromme Nieuwegracht 49, Utrecht

Al jaren pleit D66 consequent voor tal van hervormingen – van oude dag voorziening (pensioenfondsen en AOW), woningmarkt en arbeidsmarkt, verruiming van persoonlijke keuzevrijheden, gelijkwaardigheid voor de wet van andere dan heterorelaties, Europese instituties en hun verantwoording en de inrichting van het nationale, provinciale en lokale bestuurlijke bestel. Dit pleidooi is niet toevallig maar komt direct voort uit de sociaal-liberale overtuigingen van de partij.

Op vrijdagmiddag 28 maart organiseert de Mr. Hans van Mierlo Stichting het jaarlijkse Van Mierlo Symposium. Dit jaar staat het symposium in het teken van Hervormen vanuit Idealen, over de verbinding tussen de standpunten en de uitgangspunten van D66,  met als sprekers voormalig SCP-voorzitter en universiteitshoogleraar Paul Schnabel, D66-Tweede Kamerlid financieel –economische zaken Wouter Koolmees en als laatste keer in de rol van voorzitter van de Van Mierlo Stichting, Joris Backer (en D66-Eerste Kamerlid). Op dit symposium wordt uitgebreid stilgestaan bij deze achtergrond en de noodzaak van de gestelde hervormingen.

Want hervormen doe je met een reden, vanuit een overtuiging. De noodzaak ligt dieper dan vernieuwingsdrang als levensmotto of geboortepapieren uit 1966. Het begint bij een eigen mens- en maatschappijbeeld, in combinatie met een analyse van de maatschappij in hedendaagse context. De maatschappij verandert, en de manier waarop zij is ingericht blijft achter. Het sociaal-liberale ideaal van vrijheid in verbondenheid raakt uit het zicht.

Paul Schnabel werkt in zijn bijdrage uit hoezeer de Nederlandse maatschappij de afgelopen decennia is veranderd en welke relevante instituties daarbij achter blijven.

D66 Tweede Kamerlid Wouter Koolmees zal stilstaan bij de achterliggende redenen bij de hervormingsvoorstellen van D66 en hoe de steeds gedane voorstellen bijdragen aan een maatschappij zoals D66 die graag voor zich ziet.

Tot slot blikt Joris Backer terug op de hervormingsvoorstellen uit de D66-verkiezingsprogramma’s van 2006 en 2010, die uiteindelijk hun politieke impact hadden op de diverse akkoorden in de Tweede Kamer in de afgelopen jaren. Daarnaast spreekt hij over wijze waarop de Van Mierlo Stichting verder aan verdieping van het sociaal-liberale gedachtengoed heeft kunnen bijgedragen, en tenslotte zal hij vooruit blikken: tot wat telt dit op en wat ligt er als stip op de horizon voor D66?

Klik hier om u aan te melden.

Vrijdag 28 maart 2014 | 14.00 – 17.30 uur | Paushuize | Kromme Nieuwegracht 49 | Utrecht

 


mail deze pagina naar een vriendprint pagina